Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX ΕΛΛΑΣ για τις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά το έτος 2014.
Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έκλεισε πέντε δύσκολα χρόνια με συνεχή πτώση των τιμών των ακινήτων, έχοντας πλέον χάσει τα ακίνητα το ήμισυ-κατά μέσο όρο-της αξίας τους. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι α) η διαρκώς αυξανόμενη υπερπροσφορά ακινήτων, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών των ιδιοκτητών τους, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό στοκ νεόδμητων ακινήτων, β) το πάγωμα του τραπεζικού δανεισμού για αγορά ακινήτου και γ) την μειωμένη ζήτηση για ακίνητα, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και των φορολογικών αντικινήτρων. Επιπρόσθετα, το πρώτο πεντάμηνο του 2014 υπήρξε και μία περίοδος παγώματος των αγοραπωλησιών λόγω ασαφειών στο νόμο περί υπεραξίας κάτι το οποίο επηρέασε σημαντικά τον αριθμό αγοραπωλησιών για το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε πανελλαδικό επίπεδο οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά 9,5% , ενώ των νεόδμητων κατά 7%. Στην Αττική αντίστοιχα είχαμε για τα μεταχειρισμένα πτώση 11% και τα νεόδμητα 7,5% ακολούθως στη Θεσσαλονίκη για τα μεταχειρισμένα πτώση 10% και τα νεόδμητα 12,5% και τέλος για την υπόλοιπη χώρα για τα μεταχειρισμένα πτώση 4% και τα νεόδμητα 1,5%.
Τα επίπεδα τιμών όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών, διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες σε μεγάλο βαθμό και επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες καθώς και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.
Το 2014 το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού (ακολούθησε την τάση των προηγουμένων ετών) λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων κλπ).
Ακολουθεί σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας.
· Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 5% & 12% αντίστοιχα).
· Στην Αττική άνω του 80% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων στο 14% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.
· Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (κατά 92%) στις κατοικίες, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων μόλις έφθασε μόλις στο 4%, ενώ απουσίαζαν εντελώς τα οικόπεδα/αγροτεμάχια.
· Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης) οι κατοικίες ήταν κι εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 81%. Τα επαγγελματικά ακίνητα ήταν το 13%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια περιορίσθηκαν στο 6%.
· Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 89%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας) που μόλις συγκέντρωσαν το 11% (αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησαν μόλις το 3% των αγοραστών). Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (36% του συνόλου), ενώ πρώτη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 25 ετών (39%).
· Στην Αττική, περίπου 1 στα 2 (47%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) μόλις έφτασαν το 6%, ενώ τα 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν το σχεδόν το 1/3 των προτιμήσεων (31%) και τέλος η ενδιάμεση κατηγορία 16 έως 25 ετών μόλις ξεπέρασε το 15%.
· Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πλήρη κυριαρχία των άνω 25ετίας κατοικιών (σχεδόν 6 στις 10), ενώ τα νεόδμητα μαζί με τα έως 10ετίας συγκέντρωσαν το 36%. Αξιοσημείωτο είναι το ότι απουσιάζει εντελώς η κατηγορία 11-20 ετών.
· Στις περιοχές της Υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες έως 15 ετών προτιμήθηκαν σχεδόν από 6 στους 10 αγοραστές (57%) (50+% περισσότεροι σε σχέση με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη). Οι παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) έφθασαν το 36%. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξε το 1/3 των αγοραστών στις κατοικίες 6-10 ετών, ενώ ανύπαρκτο ήταν πρακτικά το ενδιαφέρον για τα νεόδμητα (μόλις το 2%).
· Οι μεσαίες κατοικίες (δηλ. εμβαδού 71-110τμ.) προτιμήθηκαν από το 43% των αγοραστών, ενώ αρκετό ενδιαφέρον είχαν οι κατηγορίες 1-50τμ και 51-70τμ (16% και 15% αντίστοιχα), όπως και τα μεγάλα σπίτια άνω των 130τμ (15%)
· Στην Αττική προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (49%) επίσης οι μεσαίες κατοικίες (δηλ. εμβαδού 71-110τμ.) με δημοφιλέστερη την κατηγορία των 91-110τμ.με 30%. Αξιόλογη είναι η παρουσία των μεγάλων κατοικιών (άνω των 150τμ) σε ποσοστό 20%, που είναι υπερδιπλάσιο του πανελλαδικού.
· Στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν από 51-70τμ που την προτίμησαν 1 στους 3 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα έως 91-110τμ (20%). Ψηλά στις προτιμήσεις ήταν και οι κατηγορίες 71-90τμ και 111-130τμ (από 16% κάθε μια).
· Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε έντονη προτίμηση από σχεδόν 1 στους 3 αγοραστές στα μικρά διαμερίσματα (ως 50τμ.), ενώ πάνω από το 40% επέλεξε την κατηγορία 71-110τμ . Μικρό (6%) ήταν το ενδιαφέρον για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 150τμ).