Τετάρτη 30/03/2011

Πανελλαδική Έρευνα για τα Ακίνητα 2010 του Κτηματομεσιτικού Δικτύου RE/MAX.

Η RE/MAX Ελλάς παρουσιάζει βάσει των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2010 την ετήσια έρευνά της. Η έρευνα χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο 1ο μέρος όπου καταγράφονται τα χαρακτηριστικά της αγοράς με βάση την κατανομή των πωληθέντων ακινήτων ως προς το είδος, την παλαιότητα και το εμβαδόν τόσο πανελλαδικά όσο και κατά επιμέρους περιοχές και στο 2ο μέρος όπου γίνεται σύγκριση δεδομένων βάσει συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν την τετραετία 2007-2010.

 

Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας

Μέρος 1ο

·        Οκτώ στα δέκα ακίνητα που πωλήθηκαν το 2010 στην Αττική αφορούσαν κατοικίες. Τα υπόλοιπα ήταν οικόπεδα/αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα.

·        Τρία στα τέσσερα ακίνητα που πωλήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας ήταν ηλικίας άνω των 5 ετών (παλαιά). Στην Αττική  περίπου 5 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών.

·        Οκτώ στα δέκα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ήταν ηλικίας άνω των 5 ετών, ενώ το 64% των ακινήτων ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών.

·        Σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται στο σύνολο της χώρας ακίνητα εμβαδού από 51 έως 90 τμ. αφού καλύπτουν το 42% του συνόλου των πωλήσεων.

·        Στην Αττική στην πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων βρίσκονται οι κατοικίες εμβαδού από 71 έως 90 τμ., ενώ η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία είναι αυτή των 91-110 τετραγωνικών μέτρων.

·        Στη Θεσσαλονίκη  μία στις τρεις κατοικίες που μεταβιβάστηκαν το 2010 ήταν εμβαδού έως 50 τμ. ενώ δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία είναι οι κατοικίες με εμβαδό από 71-90 τετραγωνικά μέτρα.

Μέρος 2ο

Με βάση τα πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX, την περίοδο 2007 - 2010 παρατηρούνται τα εξής:

·        Αύξηση κατά περίπου 20% του ποσοστού των κατοικιών στο σύνολο των πωλήσεων, περιορίζοντας έτσι τα ποσοστά των επαγγελματικών και των οικοπέδων/αγροτεμαχίων

·        Αύξηση κατά 30% της συμμετοχής των παλαιών ακινήτων (άνω της 25ετίας) στις συνολικές πωλήσεις, με ανάλογη μείωση των καινούργιων (έως 5ετίας)

·        Διπλασιασμό του ποσοστού των πωλήσεων μικρών διαμερισμάτων (έως 50τμ.) και αντίστοιχη μείωση στο ½ για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 110τμ.)

 

Για περρισότερες πληροφορίες διαβάστε όλη τη Έρευνα κάντοντας click εδώ.