Τρίτη 13/03/2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ RE/MAX ΕΛΛΑΣ Για την αγορά ακινήτων κατά το έτος 2011

Το 2011 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες αν όχι τη δυσκολότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Αναπόφευκτα επηρεάστηκε σημαντικά και ο κλάδος της διαμεσολάβησης ακινήτων.

 Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά, είναι το πάγωμα των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Η επιβολή έκτακτων φόρων και το κλίμα ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ενίσχυσαν την αναβλητικότητα εκ μέρους των αγοραστών και δημιούργησαν υπερπροσφορά ακινήτων.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX  οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνοπτικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών  ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010  ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 10%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 21% ενώ των νέων σε ποσοστό 7%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 20% ενώ στα νεόδμητα 10%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 13%, ενώ για τα νεόδμητα στο 17%. 

Όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.   

Για τους επόμενο χρονικό διάστημα η πορεία της κτηματαγοράς θα εξαρτηθεί  σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφυγή εντονότερων πιέσεων προς τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που θα τονώσει ακόμη εντονότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον.  

Το 2011 το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη σε παλαιές κατοικίες / διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα / αγροτεμάχια.

Παρακάτω ακολουθεί σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας. 

 

Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας

  • Το 2011 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAXήταν  σε ποσοστό 80% κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν το 12%. Τα επαγγελματικά περιορίστηκαν σε ποσοστό 8%.  
  • Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (88%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 9% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ το ποσοστό των οικόπεδων / αγροτεμάχιων στο 3%.
  • Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (97%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα.
  • Στην υπόλοιπη χώρα  (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (23%) ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 70%.
  • Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος αφού πανελλαδικά – και συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών – προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 77%. Ένα στα τρία ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 30 ετών.
  • Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 42% , ενώ στη Θεσσαλονίκη το 48% αντίστοιχα.  
  • Στις αγορές της περιφέρειας μόλις το 16% των συνολικών αγοραπωλησιών αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών.
  • Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110τμ.). Η πλέον δημοφιλής κατηγορία είναι η κατηγορία 71-90τμ σε ποσοστό 22% ακολουθούμενη από την κατηγορία 51-70τμ. με 20%.

Στην Αττική το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110τμ) έφθασε το 71%, στη Θεσσαλονίκη το 76% του συνόλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 85%!

Για να διαβάσετε όλη την έρευνα παρακαλούμε κάντε click εδώ.