Δευτέρα 01/04/2013

Δημοσίευση Πανελλαδικής Έρευνας RE/MAX για Ενοικιάσεις Κατοικιών 2012-2013

 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ RE/MAX ΕΛΛΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 2012-2013
 
Με την συμμετοχή των γραφείων του δικτύου της RE/MAX στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πανελλαδική έρευνα για το κομμάτι των ενοικιάσεων κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 
Στόχος της έρευνας είναι να προσδιοριστεί το προφίλ του ακινήτου που προτιμάται καθώς και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Συμπληρωματικά καταγράφηκαν οι διαμορφώσεις των μέσων τιμών ενοικιάσεων κατοικιών για τα αντίστοιχα διαστήματα του τρέχοντος έτους σε σχέση με το 2012. 
Η πορεία των ενοικιάσεων κατοικιών το προηγούμενο έτος επηρεάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα η υπερπροσφορά των κατοικιών αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών επηρέασε πτωτικά τα επίπεδα τιμών.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια  η βελτίωση της ψυχολογίας, θα περιορίσει την περαιτέρω μείωση των τιμών και ταυτόχρονα σε δημοφιλείς περιοχές οι τιμές θα σταθεροποιηθούν.
Αναζητώντας λοιπόν το προφίλ του υποψηφίου ακινήτου προς ενοικίαση, η πλειοψηφία των γραφείων που συμμετείχαν στην έρευνα, καταλήγει  στα εξής συμπεράσματα:  
·         Είναι στην πλειοψηφία τους  τύπου: Διαμέρισμα
(από εδώ εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές περιοχές κυρίως των Βορείων προαστίων της Αττικής όπου ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες)
·         Είναι σχετικά νέα σε ηλικία  (νεόδμητα και έως 10-15 ετών),
·         Αποτελούνται από  2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα Βόρεια Προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα)
·         Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τμ (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των Βορείων Προαστίων)
·         Το ύψος του μισθώματος δεν ξεπερνά τα  €500  (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα €1000 με €1200 το ανώτατο)
 
 
Τα χαρακτηριστικά αυτά που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση:
·         Η αυτόνομη θέρμανση Φ/Α (στις περιοχές της Ελλάδος  όπου αυτό υπάρχει) είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (σε ποσοστό 76%)
·         Η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα)
·         Η  θέση  του ακινήτου (σε ποσοστό 53%)
·         Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%)
·         Η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%)
·         Η ύπαρξη τζακιού (29%)
·         Ο όροφος  και η θέα με ποσοστό εξίσου (24%) .
Αναφορικά τώρα με την τάση των τιμών των ενοικίων κατοικιών στα διαστήματα που ασχολήθηκε η έρευνα, παρατηρείται μία πτώση ύψους 14-15% σε όλη την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα:  
·         Στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16-22% κατά μέσο όρο.
 
·         Στην Αττική η πτώση έφτασε 12-13%.
 
·         Στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο14-17%.
 
Οι τιμές  των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο:
·         Στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των €5 έως λίγο πάνω από €7, με κατώτατη τιμή ανά τμ  €3 στα Καμίνια, Νεάπολη & Εξάρχεια και ανώτατη τα €11 στην Εκάλη & το Παλαιό Ψυχικό.
 
·         Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από €3,5 έως €5, με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη & Πολίχνη) γύρω στα  €2 και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία που αγγίζουν τα €10.
 
 
·         Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από €3 έως €4,5. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα €2 και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα €7.